Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Na de 4-jarige studie fysiotherapie heeft de manueel therapeut zich nog eens 4 jaar verder gespecialiseerd in de gewrichten en dan met name de gewrichten van de wervelkolom. De manueel therapeut wordt daarom ook vaak als specialist van de wervelkolom gezien. Bijvoorbeeld ook bij hoofdpijn want deze komt veelal door een stoornis in de nek. Maar naast de wervelkolom is de manueel therapeut ook de specialist bij complexe aandoeningen van andere gewrichten.

De eerste afspraak zal bestaan uit het invoeren van uw gegevens, een gesprek over uw klachten (soms wordt er en vragenlijst gebruikt om een bepaald onderwerp nader in kaart te brengen) en een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

De behandeling bestaat uit informatie over uw aandoening en hoe u zelf kunt meewerken aan uw eigen herstel. De manueel therapeut zal de gewrichten welke niet optimaal functioneren doorbewegen. De manueel therapeut kan ervoor kiezen het gewricht met een snelle beweging door te bewegen (manipuleren) dit gaat vaak gepaard met een knappend geluid (kraken in de volksmond). Het doel van de manipulatie is de functie van het gewricht te herstellen. Naast de behandeling krijgt u meestal oefeningen welke u thuis dient te doen.

Het kan zo zijn dat bij bepaalde aandoeningen de manueel therapeut u na onderzoek en/of behandeling bij de fysiotherapeut plaatst voor verdere behandeling en/of voor oefentherapie.

Aandoeningen waarmee u bij de manueel therapeut terecht kunt:

- Nekklachten

- Hoofdpijnklachten

- Duizeligheidsklachten

- Whiplash klachten

- Lage rugklachten

- Hernia klachten

- Boven rugklachten

- Schouderklachten

- Elleboogklachten

- Polsklachten

- Heupklachten

- Knieklachten

- Enkelklachten

© 2010, Andries de Lange - Fysiotherapeut en Master in de Manuele Therapie te Leidschendam